søndag, marts 04, 2012

Min mor siger at Nynne er Gud

Fint omslag der matcher bogens tone fortrinligt - af Leo Scherfig.
Der er langt mellem humoristiske talenter, som samtidig har vandtætte skodder rent kunstnerisk - men det viser Stine Pilgaard at hun har, med sin stensikre debutroman, 'Min mor siger', som jeg tidligere har blogget om her.

Hvis man skulle beskrive hendes stil ganske kort og grovkornet, kunne man gøre det ved at placere den et sted imellem Jens Blendstrups fabelagtigt galgenhumoristiske nyklassiker, 'Gud taler ud', og den skægge kæmpesucces indenfor triviallitteraturengenren, 'Nynnes Dagbog'.

Det mest iøjenfaldende og særegne i Stine Pilgaards stil er i mine øjne hendes fabelagtige humor og timing i sproget, hvilket næsten får ens opmærksomhed til at fjernes fra alle hendes andre sproglige facetter.

Grunden til, at jeg tænker på Nynnes Dagbog er, udover fællestrækkene i humoren, at 'Min mor siger' også ironiserer over smerten og ikke har samme absurde vanvid, samme dybde i sorgen, som er med til at få Jens Blendstrups til at ætse sig ind i erindringen.

Det er på sin vis hamrende uretfærdigt at spille Stine Pilgaard ud mod garvede Blendstrups hovedværk, 'Gud taler ud' allerede efter hendes første bog - men på den anden side fortæller det en hel del om størrelsen af hendes talent.

Ved første øjekast undrede det mig såre, da jeg læste Berlingskes Sarah Skarums halvlunkne, trestjernede anmeldelse af 'Min mor siger', idet anmelderen i dén grad underspillede tilstedeværelsen af den enorme, lyserøde elefant, der trampede rundt i glasbutikken inde i bogen. I stedet for at bruge kræfter på at fremhæve humoren, pegede Sarah Skarum på, at bogen manglede at tage sorgen alvorligt.

Men nu, hvor jeg selv har læst bogen færdig, kan jeg godt give anmelderen ret i en del af anklagerne - for hvis 'Min mor siger', skulle have været oppe i nærheden af Blendstrups 'Gud taler ud', så skulle Stine Pilgaard nok have ladet hovedpersonen have haft mere tyngde og alvor i sorgen og livskrisen, som modspil til den fantastiske humor.

For humor og sorg hænger uløseligt sammen, som Amos Oz [frit efter min hukommelse] så fint fortalte om under sit nylige besøg i den Sorte Diamant, hvilket i øvrigt blev genudsendt en sen nattetime på DR2.

Måske behøver man ikke kræve af en debutant, at vedkommende skal skrive et mesterværk i første hug. Så længe hun fortsætter hvor hun slap, og bliver ved med at bygge på, så er jeg glad.

Jeg håber Stine Pilgaard får lige så stor anerkendelse som Blendstrup og lige så stor udbredelse som Nynnes Dagbog. For 'Min mor siger' er en glædelig oplevelse, som man ikke bør snyde sig selv for at læse. Så er anbefalingen om at købe den i gave til sin kæreste, sin ven eller endog sin mor, hermed givet videre.


Her kommer første side af 'Min mor siger' - så kan man selv bedømme:

"Min mor synes jeg skal komme op i hendes sommerhus nu hvor jeg har ferie. Det er svært at komme til Amtoft uanset hvor i landet man befinder sig. Man skal både med tog og bagefter skifte bus op til flere gange, og de kører hver især en til to gange om dagen. Jeg hader blå busser, siger jeg. Had er et stærkt ord, siger min mor. Jeg siger at det er sindssygt at investere i et sommerhus i Amtoft, hvis man ønsker nogen kontakt med sin familie i ferier og til højtider. Hun taler om Limfjorden og den fredelige natur. Jeg siger at krabberne i Limfjorden faktisk er kendt som de mest aggressive i hele Danmark. Min mor kalder mig lille skat og mener at jeg er negativ. Jeg siger at jeg bare videregiver information om dårlige busforbindelser og krybdyr i Danmark. Skaldyr, råber min mors mand i baggrunden. Jeg siger at krabber nok kryber mere end de skaller, og at min kæreste er dyrepasser, så den slags ved jeg nok bedst. Hun træner da søløver og ikke krabber, siger min mor. Jeg tænder en cigaret. Min mor siger at der findes noget der hedder Rejseplanen på Internettet, og at jeg virkelig bør prøve at finde en transportvejledning. Jeg siger at jeg godt kender Rejseplanen. Hun begynder at stave det. Jeg siger at jeg godt kan stave til rejseplan. Dot.dk, råber hendes mand. D-O-T, siger min mor. Jeg trækker vejret."
Køb bogen her!
Se filminterview med Stine Pilgaard om 'Min mor siger' her.

Ingen kommentarer: